en-USel-GR
Ιερό Αρχαϊκών Χρόνων, θέση Μπούρι, Αλεποχώρι, Δήμος Μεγαρέων

Ιερό Αρχαϊκών Χρόνων, θέση Μπούρι, Αλεποχώρι, Δήμος Μεγαρέων

Στα δυτικά του Αλεποχωρίου, στη θέση Μπούρι του Δήμου Μεγαρέων, εντοπίστηκαν το 1996 τα οικοδομικά κατάλοιπα ενός ιερού των αρχαϊκών χρόνων (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως τα θεμέλια μικρού ορθογώνιου κτίσματος με διαστάσεις 5x2 μ. (οίκος). Η είσοδος του κτίσματος ήταν στα δυτικά, προς την πλευρά της θάλασσας. Ο οίκος οριζόταν από περίβολο σε σχήμα Π, χτισμένο από ψαμμίτη λίθο.

Μεταξύ του κτίσματος και του περιβόλου, αλλά και στον υπαίθριο χώρο στα ανατολικά, υπήρχε δάπεδο από μικρά βότσαλα. Πάνω στο βοτσαλωτό δάπεδο εντοπίστηκαν μικροί κυκλικοί βωμοί. Περιείχαν καμένο χώμα, οστά πουλιών, κεραμικά αγγεία και χάλκινα κοσμήματα (πόρπες). Ανατολικά του κτίσματος υπήρχαν δύο μεγάλοι κυκλικοί λάκκοι (αποθέτες), όπου είχε απορριφθεί, από την αρχαιότητα, πλήθος αφιερωμάτων. Τα ευρήματα από τους αποθέτες αριθμούν πάνω από 12.000 αντικείμενα: αγγεία, ειδώλια και μικροαντικείμενα, κυρίως μετάλλινα κοσμήματα. Τα αγγεία είναι, κυρίως, χειροποίητα, μικρού μεγέθους και έχουν γραπτή, εμπίεστη ή πλαστική διακόσμηση. Αποτελούνται στην πλειονότητά τους από ληκύθους αβαφείς ή με εμπίεστη διακόσμηση, υδρίες με εγχάρακτη και πλαστική ανθρωπόμορφη διακόσμηση, πρόχους, κυάθια  κορινθιακούς αρυβάλλους. Τα ειδώλια παριστάνουν μεμονωμένες γυναικείες μορφές, πολλές από τις οποίες είναι πτηνόμορφες. Υπάρχουν, επίσης, λίγα παραδείγματα συμπλεγμάτων μορφών, που παριστάνουν κυκλικό χορό. Η διακόσμηση των ειδωλίων είναι εγχάρακτη, ανάγλυφη ή γραπτή. Ένα μικρό δείγμα από τα ευρήματα του Ιερού εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων.

Η εντυπωσιακή ποσότητα των αναθημάτων μαρτυρά τη λειτουργία ενός ιερού που φαίνεται ότι προσέλκυε πλήθος προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας και του κορινθιακού κόλπου για περισσότερο από δύο αιώνες. Το είδος των αναθημάτων υποδηλώνει λαϊκή λατρεία μιας γυναικείας θεότητας, πιθανώς με χθόνιο χαρακτήρα και με θεραπευτική ικανότητα.

Print
2112

Theme picker

image


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Back To Top