Νεκροταφείο ρωμαϊκής εποχής και αγωγός, Καματερό, Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Νεκροταφείο ρωμαϊκής εποχής και αγωγός, Καματερό, Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για τη διαμόρφωση παιδικής χαράς σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Καματερού εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν νεκροταφείο ρωμαϊκής εποχής, αποτελούμενο από τρεις τάφους και ένα οστεοφυλάκιο, καθώς και πήλινος αγωγός.
Ο τάφος 1 αποκαλύφθηκε στο μέσο του οικοπέδου (εικ.1). Πρόκειται για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο, κατασκευασμένο από πήλινες πλίνθους και ασβεστοκονίαμα. Ο τάφος καλυπτόταν με δύο ασβεστολιθικές πλάκες και μία μαρμάρινη επιτάφια στήλη σε δεύτερη χρήση. Η στήλη, που χρονολογείται στις αρχές του 1ου αι. μ.X., έχει παράσταση γυναίκας με μακρύ ένδυμα και δίπλα της κάτοπτρο (καθρέφτη) και κάλαθο. Στο γείσο της αναγράφεται το όνομα, το πατρώνυμο και ο τόπος καταγωγής της: “Συνφέρουσα Καλλιστράτου Μιλησία” (εικ. 2). Στο εσωτερικό του τάφου εντοπίστηκε ο σκελετός σε ύπτια θέση, τέσσερα γυάλινα αγγεία και ένα χάλκινο νόμισμα του 4ου αι. μ.Χ. (εικ. 3).
Στα Β-ΒΑ του κτιστού κιβωτιόσχημου τάφου εντοπίστηκαν δύο κεραμοσκεπείς τάφοι και ένα πήλινο οστεοφυλάκιο των ρωμαïκών χρόνων. Στο εσωτερικό  του τάφου 2 βρέθηκε ο σκελετός σε ύπτια θέση και ένα μικρό γυάλινο μυροδοχείο. Οι καλυπτήριες κεραμίδες του τάφου 2 προέρχονταν από τον παρακείμενο πήλινο αγωγό (εικ. 4). Ο τάφος 3 ήταν αρκετά κατεστραμμένος και περιείχε μόνο υπολείμματα οστών, ενώ το τετράγωνο οστεοφυλάκιο περιείχε οστά, ένα γυάλινο μυροδοχείο, θραύσματα γυάλινου αγγείου και σιδερένιων αντικειμένων.
Στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου ανασκάφηκε πήλινος αγωγός ελλειψοειδούς διατομής με κατεύθυνση Α-Δ, κατασκευασμένος με κεραμίδες σχήματος U αρμοσμένες σε ζεύγη (εικ. 5). Στο περιχείλωμα των κεραμίδων διακρινόταν εγχάρακτο το γράμμα Ν που υποδείκνυε πιθανότατα το σημείο συναρμογής τους. Ο αγωγός καλυπτόταν με μικρές ακατέργαστες πέτρες. Πιθανώς χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.
Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού.
Ο σύγχρονος δήμος του Καματερού δεν έχει ακόμα ταυτιστεί με βεβαιότητα με κάποιον από τους  αρχαίους δήμους της Αττικής. Πιθανώς να πρόκειται για τον αρχαίο δήμο του Χολαργού, που τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή με βάση φιλολογικές πηγές. Τα τελευταία χρόνια αρχαιολογικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε αρκετά σημεία του Καματερού. 

Print
2069

Theme picker

image


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Back To Top