en-USel-GR
Δυτική Θριαμβική Αψίδα

Δυτική Θριαμβική Αψίδα

Η δυτική πλευρά της Ρωμαϊκής Αυλής οριζόταν επίσης από μία εντυπωσιακή θριαμβική αψίδα, πανομοιότυπη και αντίστοιχη με την ανατολική, μέσα από την οποία περνούσε ο δρόμος που οδηγούσε στις  «Άστυδε» πύλες,  στο δυτικό τμήμα του τείχους, και στη συνέχεια έξω από το ιερό, προς την πόλη της Ελευσίνας.  

Είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο, έχει συνολικό ύψος 16 μέτρα και αποτελεί αντίγραφο της Αψίδας του Αδριανού στην Αθήνα.

Στο κάτω τμήμα της σχημάτιζε ένα τόξο που είχε άνοιγμα στο κατώφλι 4,85μ. Αριστερά και δεξιά του τόξου υπήρχαν βάθρα, τα οποία στήριζαν κορινθιακού τύπου κίονες, ενώ στις γωνίες υπήρχαν πεσσοί με κορινθιακά κιονόκρανα.

Στο επιστύλιο του τόξου  ήταν χαραγμένη και στις δύο πλευρές,  όπως ακριβώς και στην ανατολική αψίδα, η αμφιπρόσωπη επιγραφή: «ΤΟΙΝ ΘΕΟΙΝ ΚΑΙ ΤΩ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ».

Το ανώτερο τμήμα της αψίδας πάνω από το τόξο, ήταν χωρισμένο με κορινθιακούς κίονες σε τρία μέρη, στα οποία, πιθανότατα, τοποθετούνταν ανά δύο, πάνω σε βάσεις που έφεραν τα ονόματά τους, χάλκινα αγάλματα των ρωμαίων αυτοκρατόρων και των μελών της οικογένειάς τους, σε μεγάλες διαστάσεις ώστε να είναι ορατά στους επισκέπτες του Ιερού που έρχονταν ή έφευγαν ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση.

Από τη δυτική αψίδα σώζονται σήμερα δεκατέσσερα μόνο αρχιτεκτονικά μέλη καθώς και ένα τμήμα από την επιγραφή της, και  βρίσκονται  συγκεντρωμένα κοντά στη βάση της.

Οι δύο αψίδες αποτελούν αφιερώματα στις δύο θεές του ελευσινιακού Ιερού και στον  Αδριανό, από τους Πανέλληνες.  Πρόκειται για τα μέλη του Πανελληνίου, της Ένωσης όλων των ελληνικών πόλεων των τριών ηπείρων σε μία ομοσπονδία με θρησκευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, την οποία ο αυτοκράτορας ίδρυσε το 131/132 μ.Χ., με έδρα της Αθήνα.

Print
2779

Theme picker

image


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Back To Top