Ρωμαϊκή Αυλή (Πλατεία)

Ρωμαϊκή Αυλή (Πλατεία)

Η μεγάλη αυλή (πλατεία) μπροστά από την κύρια είσοδο του ιερού έχει μήκος 65μ., πλάτος 40μ. και είναι στρωμένη με μεγάλες μαρμάρινες ορθογώνιες πλάκες.  Η αυλή πλαισιώνεται  από μεγαλόπρεπα κτήρια που ορίζουν περιμετρικά την έκτασή της. Στο βόρειο άκρο της κατέληγε η Ιερά Οδός, η σημαντικότερη οδική αρτηρία που συνέδεε την Ελευσίνα με την Αθήνα, και την οποία ακολουθούσε η πομπή των μυστών κατά τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Στο σημείο αυτό σώζονται τα θεμέλια ενός ημικυκλικού κτίσματος που αποτελούσε την Εξέδρα από την οποία αξιωματούχοι του ιερού παρακολουθούσαν την άφιξη των προσκυνητών.

Στην ανατολική της πλευρά οριζόταν από στοά, κρήνη και θριαμβική αψίδα στην οποία οδηγούσε η οδός από το λιμάνι.

Αντίστοιχα, μια δεύτερη αψίδα υπήρχε στη δυτική πλευρά της, πανομοιότυπη με την ανατολική, στην οποία οδηγούσε η οδός από την πόλη της Ελευσίνας και από τα Μέγαρα. Ένα στωικό κτήριο σχήματος Γ όριζε την υπόλοιπη δυτική πλευρά καθώς και τη βόρεια, μέχρι την Ιερά Οδό.

Η ποιότητα των υλικών και το προσεγμένο αποτέλεσμα υποδεικνύουν πως η κατασκευή της είχε ενταχθεί σε ένα ευρύτερο οικοδομικό πρόγραμμα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων που ξεκίνησε από το φιλέλληνα Αδριανό (117-138 μ.Χ.), στον οποίο οφείλεται και η υπερύψωση της περιοχής της εισόδου για λόγους αντιπλημμυρικούς, συνεχίστηκε από τον Αντωνίνο τον Ευσεβή (138-161 μ.Χ.) και ολοκληρώθηκε από τον διάδοχό του, Μάρκο Αυρήλιο (161-180 μ.Χ.)

Print
3019

Theme picker

image


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Back To Top