en-USel-GR
Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, Δήμος Αχαρνών

Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, Δήμος Αχαρνών

Η ύπαρξη θεάτρου στις Αχαρνές ήταν γνωστή από δύο επιγραφές που είχαν βρεθεί παλαιότερα στην περιοχή και σήμερα φυλάσσονται στο Επιγραφικό Μουσείο και την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. Το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών εντοπίστηκε το 2007 κατά την εκσκαφή για την ανέγερση οικοδομής σε ιδιωτικό οικόπεδο στην οδό Σαλαμίνος 21, στο κέντρο του σύγχρονου Δήμου.

Η ανεύρεση του θεάτρου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων, με μεγάλη προβολή από τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καταδεικνύει δε τη θέση του κέντρου του πολυπληθέστερου δήμου της Αττικής κατά την κλασική περίοδο.

Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τμήμα του κοίλου (πλήρης η μεσαία κερκίδα με 10 σειρές εδωλίων από ασβεστόλιθο και τμήμα άλλων δύο που την πλαισιώνουν) και μικρό τμήμα της ορχήστρας. Το μεγαλύτερο τμήμα του κοίλου βρίσκεται κάτω από τις όμορες προς τα βόρεια ιδιοκτησίες, ενώ η ορχήστρα και η σκηνή, εφόσον το θέατρο διέθετε, βρίσκονται κάτω από την οδό Σαλαμίνος (που μετονομάσθηκε σε οδό Αρχαίου Θεάτρου). Η κατασκευή του  θεάτρου τοποθετείται  από την ανασκαφέα στον 4ο  αιώνα π. Χ., ενώ ο χώρος ήταν σε χρήση έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας το θέατρο καλύφθηκε για λόγους προστασίας.

Print
3619

Theme picker

image


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Back To Top