en-USel-GR
Αρχαία Οδός, παράδρομος Αττικής Οδού, Δήμος Αχαρνών

Αρχαία Οδός, παράδρομος Αττικής Οδού, Δήμος Αχαρνών

Κύριος οδικός άξονας που συνέδεε την Αθήνα με το δήμο των Αχαρνών. Αποκαλύφθηκε την περίοδο 2000-2002 κατά τις εργασίες κατασκευής της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Η αρχική φάση κατασκευής του αρχαίου δρόμου τοποθετείται στην κλασική εποχή (5ος αι. π.Χ.). Η χρήση του συνεχίστηκε κατά τους επόμενους αιώνες μέχρι την εποχή μας.

Αποκαλύφθηκε σε συνολικό μήκος 210μ. στα δυτικά της οδού Φιλαδελφείας. Είχε κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ. Σήμερα είναι ορατά μόνο 43μ. από το νότιο τμήμα του αρχαίου δρόμου. Το πλάτος του οδοστρώματος κυμαίνεται από 2,60 έως 3,10μ. Διακρίνονται έξι επάλληλα οδοστρώματα των κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαïκών και νεότερων χρόνων. Σποραδικά διασώθηκαν ίχνη αρματοτροχιών. Την οδό συγκρατούσαν εκατέρωθεν λίθινα κτιστά αναλήμματα, ενώ μικρά τοιχάρια, κάθετα προς το δρόμο, αποτελούσαν πιθανότατα όρια ιδιοκτησιών (αμασιές).

Στο σημείο όπου σήμερα διέρχεται ο σιδηρόδρομος, αποκαλύφθηκε διακλάδωση της οδού προς τα Β-ΒΑ. Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκε παρόδιο ιερό κλασικής εποχής με πολλά κινητά ευρήματα, όπως ειδώλια, μικρογραφικά αγγεία, κέρνους κ.α. Με τον αρχαίο δρόμο φαίνεται να συνδέεται λίθινος αγωγός στα ΝΔ της οδού. Στα ΒΔ της αρχαίας οδού αποκαλύφθηκε μεγάλος αγωγός κλασικής εποχής (4ος αι. π.Χ.), μήκους 101μ, λαξευμένος εν μέρει στο φυσικό βράχο και καλυμμένος από μεγάλες πήλινες πλάκες. Στη στενή πλευρά των πήλινων πλακών διακρίνονταν εγχάρακτα γράμματα και αριθμητικά σύμβολα, προφανώς για την ορθή τοποθέτησή τους κατά την κατασκευή του αγωγού. Ανάμεσα στους λίθους που συγκρατούσαν τον αγωγό εξωτερικά βρέθηκε, σε δεύτερη χρήση, μαρμάρινος όρος (σήμανση ορίων ιδιωτικής ή δημόσιας ιδιοκτησίας). Αρχικά ο αγωγός ήταν παράλληλος της αρχαίας οδού και στη συνέχεια έστριβε προς τα δυτικά. Στα νότια του αγωγού εντοπίστηκαν τα θεμέλια ορθογώνιου ημιυπόγειου δωματίου κλασικών χρόνων, απ΄ όπου προέρχεται και το κεφάλι πήλινου ειδωλίου γυναικείας μορφής.

Print
3729

Theme picker

image


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Back To Top